Diabetes Fitness
Diabetes mellitus – in de volksmond suikerziekte genoemd – is een ziekte die steeds meer voorkomt. Vooral het aantal mensen die lijden aan diabetes mellitus type 2 is een snel groter wordende groep. Deze vorm van diabetes wordt ook wel een welvaartsziekte genoemd, omdat te weinig beweging, te veel eten en daardoor overgewicht belangrijke veroorzakers blijken te zijn.
Oorzaken waar iets aan gedaan kan worden en daar hoef je niet alleen voor te staan. Warren’s sportinstituut heeft een diabetes fitnessprogramma opgesteld. Een bewegingsprogramma dat twaalf weken duurt en waarin je een nieuwe actieve leefstijl wordt aangeleerd. De deelnemers zijn enthousiast en zeer gemotiveerd en de tot nu toe behaalde resultaten zijn bijzonder positief.
Diabetes
Diabetes mellitus is een ziekte waarbij de stofwisseling van de glucosehuishouding is verstoord. De oorzaak ervan kan verschillen. Bij 15 tot 20 procent van de patiënten maakt de alvleesklier geen insuline meer aan, doordat de cellen die dat normaliter doen, blijvend zijn vernietigd. Het dagelijks toedienen van insuline is de enige remedie. In ruim tachtig procent van de gevallen – het type 2 – maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar dit is of onvoldoende of het lichaam blijkt ongevoelig te zijn geworden voor deze belangrijke stof in onze stofwisseling. Het effect is hetzelfde, er wordt geen of onvoldoende glucose uit het bloed gehaald met alle gevolgen van dien.
De oorzaak is echter totaal verschillend. Onderzoek heeft uitgewezen dat door regelmatige beweging – dagelijks dertig minuten – de insulinereceptoren in de spieren weer toenemen. Daardoor wordt het lichaam weer gevoelig voor insuline. Wanneer wordt gestopt met bewegen, wordt dit in korte tijd weer teniet gedaan. Blijven bewegen is derhalve van groot belang.
Vicieuze cirkel
Overgewicht, iets waar veel diabetespatiënten van het type 2 aan lijden, blijkt een grote belemmering om te gaan bewegen. Door hun omvang gaat bewegen minder makkelijk en vaak is er sprake van schaamte. Doordat ze zich niet goed voelen, bewegen ze nog minder waardoor ze zich nog slechter gaan voelen. Een vicieuze cirkel waar zelf moeilijk uit te komen is. In de diabetes fitnessgroep kunnen zij lotgenoten ontmoeten, een contact dat de eerste groep zeer prettig vindt. Ze blijken niet de enigen te zijn die met het probleem te kampen hebben. Na de training is er ruim voldoende tijd om bij een kopje thee of koffie met elkaar van gedachten te wisselen en om informatie te krijgen over gezond gedrag t.a.v. bewegen en voeding.