MOOIE VERHALEN

– 28-03-2023 –

Aan tafel met Edwin van der Sluis

Voormalig marathonloper Edwin van der Sluis komt jaren geleden binnen bij Warren’s Sportinstituut. Fit blijven en zijn conditie onderhouden wanneer het buiten slecht weer is, dat is in de begin jaren zijn doel. Drie jaar geleden krijgt Edwin te dealen met een stevige burn-out. De knop gaat nu écht om, het is tijd voor verandering, maar hoe dan?

Met behulp van Bertil en Jens maakt Edwin de overstap van cardiotraining naar krachttraining met het BioCiruit in eerste instantie als een mooie en geleidelijke overgang. In combinatie met gesprekken over voeding en bijbehorende adviezen, zit Edwin nu 15 kilo lichter aan tafel te stralen.

Warren’s Sportinstituut is een dagelijks agenda punt (bij voorkeur in de ochtend) voor Edwin geworden. Af en toe heeft hij tijd te kort om al zijn sportmomenten in een week te plannen. Drie schema’s per week die hij sowieso af wil werken, daarnaast nog een keer boksen, maar cross skill is ook zo leuk en eigenlijk vond hij het BioCircuit ook tof om te doen, ergens nog een keertje hardlopen en voor je het weet is de week voorbij. Een goed voorbeeld van een nieuwe ‘way of life’ waar sporten geen verplichting is, maar de complete driehoek van gezond eten, veel bewegen en een frisse mindset een dusdanig goed gevoel teweegbrengt en het algemene welbevinden verhoogd dat je er een beetje verslaafd aan raakt!

Edwin geeft aan dat alle faciliteiten en apparatuur die je nodig hebt hier aanwezig is. Niet alleen inpandig, want tijdens de COVID-periode heeft hij ook verschillende materialen geleend vanuit onze sportbibliotheek om thuis door te kunnen sporten. Zo kon hij thuis krachtoefeningen vanuit de lessen van Jens herhalen en later op de spinningfiets de online lessen van Bertil volgen. ‘Na de COVID-periode hoorde je van zoveel mensen dat ze een grote achterstand hadden, maar doordat we hier spullen hebben kunnen lenen was die achterstand voor mij niet groot, ik kon gewoon doorgaan.’

Het was niet de eerste keer dat ik probeerde af te vallen, maar nu heb ik het complete plaatje op orde. Mijn voeding heb ik omgegooid, ik eet gewoon nog steeds wat de pot schaft, maar in plaats van twee of drie borden, gewoon één. ’s Avonds geen zak chips of popcorn meer, maar een rijstwafel of een eiwit shake.

Ik train meerdere keren per week en combineer kracht en cardio, daarnaast ga ik sinds kort ook in de sauna. Dat moet ik opbouwen maar ik merk dat het goed is voor mijn lichaam.

Om de zes tot acht weken heb ik een check-up, dan vindt er een meting plaats van de lichaamssamenstelling, samen met de trainers wordt er dan ook gekeken naar eventuele aanpassingen in het schema. Natuurlijk gebeurt dit ook wel eens snel tussendoor als ik iets kleins veranderd wil hebben of een tussentijds weegmoment belangrijk vindt. Het is leuk dat ik die metingen en bijbehorende resultaten bij kan houden en kan vergelijken in de app.

Dat werkt motiverend, maar ook de mensen in de zaal die je vaak zien waar je te horen van krijgt dat je goed bezig bent is een motivatie. In de zaal heb ik wel eens dat trainingen iets langer duren want regelmatig ben je met iedereen even aan het bijkletsen, dat is ook hartstikke leuk. Doordat ik iedere ochtend bijna op dezelfde tijd train kom ik dan vaak dezelfde mensen tegen.

Het was niet afvallen als doel opzich, maar om uit die burn-out te komen is er een grote verandering nodig en voor het fysieke deel is Warren’s Sportinstituut de plek die daar alle faciliteiten voor heeft.

Edwin kijkt met veel plezier terug op de spinlessen van Bertil, zijn afscheid maar ook het sporten in de tent was een bijzonder moment. Herinneringen die je met mensen hier kan delen.

In de toekomst blijft hij graag mooie herinneringen maken, zo gaat zijn 20-jarige dochter op donderdagavond af en toe mee naar de boksles, maar is ze inmiddels zo technisch geworden door haar krav-maga achtergrond dat Edwin zich schrap moet zetten voor zo’n les.

De ambitie om nog eens een marathon te lopen is er zeker wel, maar gezien blessureleed bij het lopen van lange afstanden gaat Edwin zich voor nu richten op Viking Run’s zodat ook hier zijn cardio en kracht gecombineerd kan gaan worden. Een mooi sportief vooruitzicht waarin we Edwin hopelijk nog lang mogen begeleiden.

Shaquille Warren