Wat is Kinesis

Kinesis is het driedimensionale bewegen waarbij de mens centraal staat en de toestellen letterlijk en figuurlijk op de achtergrond, “bij reguliere fitnessapparatuur volg je de beweging van het toestel, bij Kinesis volgt het toestel jou”.

Laten we even terug in de tijd gaan; binnen de fitness wordt er vaak gewerkt met apparaten die ons dwingen één kant op te bewegen. Zo kun je een geïsoleerde beweging maken, zonder dat je in andere spiergroepen gaat compenseren en alleen de spiergroep aanspant die je wel wilt trainen. Het voordeel hiervan is dat je de spieren heel gericht kan aanspreken op kracht.

Maar spieren kunnen zoveel meer dan alleen maar kracht zetten. Je spieren zorgen namelijk ook onder andere voor coördinatie, stabiliteit, lichaamsgevoel en balans/evenwicht. Deze componenten worden op de huidige fitnessapparatuur bijna helemaal weggelaten. Het beeldscherm, de ‘Powercontrol’, zegt hoe ver je moet bewegen en met welke snelheid je dit moet doen. Heel handig, maar niet praktijk gericht. In het dagelijkse leven maak je namelijk veel bewegingen waar kracht voor nodig is, bijvoorbeeld iets zwaars boven je hoofd tillen. Echter staat er dan geen ‘Powercontrol’ naast je die aangeeft wanneer je te ver beweegt.

Je zult nu denken: “Daar zit wat in, maar dan pak ik toch een paar losse gewichten?”. Het trainen met losse gewichten biedt inderdaad de mogelijkheid om ook de andere functies van de spieren te trainen. Het gewicht kan alle kanten op, dus je hebt nu ook andere (hulp)spieren nodig in de spiergroep om de beweging gecoördineerd te laten verlopen. Als je met losse gewichten traint, train je niet alleen op kracht, maar ook op coördinatie, stabiliteit, lichaamsgevoel en balans. Je kunt daarmee al een stuk functioneler (dichter bij de functie in het dagelijks leven) gaan trainen. Maar nu komt Kinesis om de hoek kijken. Bij Kinesis, Grieks voor beweging, kun je alle kanten op bewegen, net zoals in het dagelijks leven.

Door het ‘3D Pulley Systeem’ kun je een beweging van 360° maken, zowel rechtlijnig als diagonaal en circulair. Niet meer alleen bewegen van voor naar achter of van boven naar beneden, maar alle kanten op, drie dimensionaal dus! Alles draait om een juiste lichaamshouding, je lichaam dat in balans is en het bewegen van het lichaam op een natuurlijke wijze. Bij Kinesis train je met kabels. Omdat je met kabels traint, en niet met losse gewichten, is het mogelijk om weerstand te creëren in alle richtingen. Een uniek en revolutionair trainingsconcept.

Waarin onderscheidt Kinesis zich van de rest?
Vanuit fysiologisch oogpunt werd gekeken naar een nieuwe balans, gebaseerd op drie elementen: stabiliteit, kracht en flexibiliteit.

Bij krachttraining is het hoofddoel van de training het winnen van kracht. Spieren die veel kracht kunnen geven zijn vaak minder gericht op stabiliteit. Stabiliteit is iets wat je overal bij nodig hebt, of het nu bij het uitruimen van de afwasmachine is of bij het oefenen van je ‘swing’ bij golf. Aan kracht alleen heb je weinig als je geen goede coördinatie en goed lichaamsgevoel hebt.

We leven in een maatschappij waarin een passieve levensstijl heerst en waarin stress geen onbekende is. We voelen alleen nog maar externe prikkels en de kunst om ons eigen lichaam te voelen verdwijnt langzaam. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer mensen die zich daarvan bewust zijn geworden. Yoga- en Pilateslessen zijn nu erg populair. Bij deze trainingsvormen staat het voelen van het eigen lichaam voorop, net zoals bij Kinesis. Pas als je meer lichaamsgevoel en coördinatie krijgt, ben je in staat om kracht te gaan ontwikkelen. 

De piramide van functioneel trainen is dat je eerst een goede basis dient te hebben (coördinatie en stabiliteit) voordat je verder bouwt (kracht). Door de driedimensionale bewegings-assen is het mogelijk heel veel variatie aan te brengen in de oefeningen. Je zult onder andere gaan bewegen met weerstand op wiebelende plankjes, op- en afstappen met weerstand, combinatieoefeningen maken tussen boven- en onderlichaam, en nog veel meer. We willen je inspireren, door de bewegingen van het menselijk lichaam en de harmonie tussen het eigen lichaam en de omgeving. Het gaat om de beleving, we willen een nieuwe ervaring creëren.

Concentratie!
In tegenstelling tot de reguliere fitnessapparatuur sluipen bij Kinesis gemakkelijker onbewuste fouten in de oefeningen omdat men nu eenmaal nagenoeg vrij kan bewegen. Opperste concentratie en rust zijn dan ook van groot belang.

Voor wie is Kinesis?
Kinesis is geschikt voor iedereen die de kwaliteit van het dagelijks bewegen wil verbeteren. Omdat je in zoveel richtingen kan bewegen, heb je veel controle nodig over je spieren. Ongecontroleerd gebruik zal eerder tot blessures leiden. Gelukkig is er altijd een Personal Trainer die er voor zorgt dat de oefeningen goed worden uitgevoerd. Je kunt onder begeleiding van een Personal Trainer een groepsles of een privé-training volgen. Je zult rustig beginnen en gaandeweg steeds moeilijkere oefeningen gaan doen. Het zal dus altijd een uitdaging blijven.

Binnen de fysiotherapie wordt al langer gewerkt met coördinatie, balans, stabiliteit en lichaamsgevoel. Kinesis is daarom ook zeker een aanwinst voor de fysiotherapie. Het is uiterst geschikt voor revalidatie-(stabilisatie)training na bijvoorbeeld een knieoperatie. En ook voor houdingscorrigerende trainingen. Een ander groot voordeel is dat de Kinesistoestellen heel toegankelijk zijn voor mensen die in een rolstoel zitten. Zij kunnen dan prima hun oefeningen uitvoeren, zonder belemmeringen. Met Kinesis is het mogelijk om functioneel te gaan trainen omdat de bewegingen heel natuurlijk zijn. Je kunt je traptechniek of loopbeweging, je back- of forehand voor het tennissen oefenen etcetera. Dus ook de sportspecifieke oefenvormen zijn zeer goed te trainen.

De toekomst van Kinesis?
Wij hopen je positief te verrassen met een totaal nieuw concept wat voor jou een absolute meerwaarde zal zijn om de kwaliteit van het leven te verhogen. Wij nodigen je graag uit om een Kinesis- training te komen volgen. Wij verwachten dat Kinesis voor veel mensen een heel leuke, uitdagende maar vooral een doelgerichte en functionele training zal worden. Of je nu heel sportspecifiek wilt trainen, wilt revalideren of het als aanvulling ziet van je bestaande trainingsprogramma. Fitness zoals het nu bekend is, zal altijd blijven bestaan want er zijn genoeg mensen die op spiermassa willen blijven trainen. En er zijn ook genoeg mensen die hun conditie willen verbeteren of willen afvallen.