De Power Plate bracht een hoop nieuwsgierige gezichten, veel gelach om alle gekke houdingen en natuurlijk veel sceptische geluiden. Nu is de Power Plate niet meer weg te denken en we zijn bijna allemaal gewend aan de dames en enkele heren in de gekste standjes op de Power Plate. Wat doet het apparaat nou eigenlijk???

Geschiedenis van het trainen
Sinds de Griekse oudheid traint de mens zijn lichaam volgens het ‘overload principe’. Het principe om de spieren continu te prikkelen, met een verzwarende trainingsvariabele. Het verhaal van Milo, een worstelaar die in de zesde eeuw voor Christus trainde voor de Olympische Spelen, is daar een goed voorbeeld van. Milo sjouwde dag in dag uit met een stierkalf op z’n schouders rond het stadion. Hij deed dat tot het kalf een jaar oud was en een paar honderd kilo woog. Milo’s lichaam paste zich aan de steeds zwaardere omstandigheden aan. Milo won vele prijzen tijdens die Olympische Spelen. En tot op de dag van vandaag trainen we nog steeds via dit trainingsprincipe.

Maar nu hebben we de Power Plate
Body Vibration is gebaseerd op het onbewust aanspannen en aansturen van de spieren. Het reflexmatig aanspannen van de spieren in tegenstelling tot het bewuste aanspannen wat tot op heden in het overload principe gebeurde. Deze reflex is automatisch en kun je zelf ook niet tegenhouden (denk aan het tikje onder je knie van de dokter met het hamertje, en je strekt vanzelf je bovenbeen!).

Wat doet de Power Plate met je lichaam?

De Power Plate brengt je lichaam uit balans, je lichaam past zich aan, gaat corrigeren om in balans te blijven en gaat de trillingen absorberen. Hierdoor ontstaat een spiercontractie van 100% van de spiervezels. Dit is dus een veel intensievere spiercontractie dan bij gewone krachttraining: minstens 900 spieraanspanningen in een halve minuut met 30Hz t.o.v. 3 series van 15 herhalingen.

Enkele effecten van Body Vibration zijn:

  • Spierversterking
  • Hyperplasie (met name explosieve kracht neemt toe)
  • Verbetering doorbloeding (capillarisatie en lymfedrainage)
  • Versterking botweefsel
  • Toename flexibiliteit en mobiliteit
  • Verhoogde uitscheiding van hormonen voor reparatie- en regeneratieprocessen
  •  

Voor Wie?
De Power Plate is natuurlijk geschikt voor mensen die goed kunnen bewegen en gewoon hun spieren willen versterken. Maar, het kunnen trainen zonder extra belasting op ons bewegingsapparaat maakt de Power Plate ook uiterst geschikt voor mensen met allerlei ziektebeelden en/of beperkingen die sporten onmogelijk maken. De Power Plate is onder andere getest bij patiënten die in het bewuste aansturingsmechanisme blokkades hebben en niet meer kunnen of niet meer durven te bewegen of sporten.

MS-patiënten, ME-patiënten, Fibromyalgie- en Reumapatiënten trainen met zeer goede resultaten.

Hoe train je met de Power Plate?
De Power Plate is zeer effectief als er goed op getraind wordt. Ons advies is dan ook drie keer in de week op regelmatige tijdstippen trainen. Een volledige training is 10 tot 15 minuten en er wordt via een vast schema getraind. De beginners trainen statisch maar de gevorderde programma’s zijn zeer dynamisch.

Tot slot
Dit is in een notendop het verhaaltje achter de Power Plate. Hopelijk zijn nu een hoop fabeltjes, zoals het wondermiddel om af te vallen, de wereld uit!!! De resultaten tot nu toe zijn erg positief, het is wel zo dat de ene persoon meer resultaat heeft dan de andere maar dat is bij gewoon trainen ook zo.

Helaas we zijn niet allemaal hetzelfde. Woorden die tot nu toe in de wandelgangen voorbij kwamen, zijn: meer kracht, meer energie, strakker, minder pijn en minder cellulitis. Dan zou je zeggen waar blijft het negatieve gedeelte; maar tot nu toe zijn er geen negatieve resultaten bekend.