Spinning

Onder Spinning verstaat men een conditietraining vol afwisseling op stationaire fietsen (indoor-fietsen). De Spinning-bike is speciaal voor dit gebruik ontwikkeld. Via een aangedreven band of ketting wordt het vliegwiel van 15-20 kg in beweging gezet.

Juist dit vliegwiel zorgt voor een dynamisch doortrapeffect, zodat de pedalen worden doorgetrokken en je gestimuleerd wordt om te trappen. Via een heel precies in te stellen rem, kan de weerstand op het wiel veranderd worden. Zo is het mogelijk om tegemoet te komen aan de individuele prestatiedoelen van de deelnemer.

Tevens heeft de Spinning-bike een  in twee richtingen verstelbaar zadel. Want goed en vooral comfortabel op de fiets zitten is een eerste vereiste. Geen lichaam is hetzelfde. Lange of korte bovenbenen, een van zichzelf holle of bolle rug of een kwetsuur. Kortom er zijn veel redenen waarom een deelnemer toch weer net even anders op zijn fiets kan of moet zitten.

Spinning wordt als groepstraining gedaan en is daarom een goed alternatief voor de vaak saaie trainingen in je eentje of tijdens de koude, regenachtige wintermaanden. Tijdens de les wordt de groep door een trainer begeleid. Hij motiveert de groep en bepaalt de intensiteit van de training, zodat alle deelnemers hun trainingsdoel kunnen halen. Minimale aanwezigheid Spinning: 10 personen individueel en een groepsles 5 personen. Plaatsreservering wordt 30 min. voor aanvang les door “muntjes uitgifte” geregeld.

Bekijk hier het spinning rooster

Intensiteit
Ook bij Spinning kan het bepalen van de intensiteit gebeuren aan de hand van hartslagfrequentie-apparatuur. In de praktijk bepaalt de sporter de weerstandsbelasting en trapfrequentie echter meestal op zijn gevoel. Maar om teveel of te weinig inspanning te voorkomen, is een objectieve controle van de belasting nodig en die is alleen te garanderen door het gebruik van een hartslagmeter.

Bovendien maakt deze ook nog een individuele aanpassing van het trainingsprogramma mogelijk. Op die manier kunnen verschillende prestatie- en leeftijdscategorieën binnen een uur persoonlijk begeleid worden. Daarom is Spinning zo ideaal om een begin te maken met conditietraining. Ook voor professionele renners kan Spinning in de plaats komen van een trainingseenheid of bij slecht weer als alternatief dienen.

Technieken
Een Spinningsessie neemt telkens een periode in beslag van 45 tot 50 minuten. De “resterende” minuten zijn waardevolle minuten voor bijvoorbeeld instructie, instellen van de fiets, bidons vullen of eventuele spierversterkende oefeningen.

Tijdens de lessen komen variërende technieken van het fietsen ter sprake, zoals vlakke weg fietsen, zittende klim, staande klim, sprinten en demarreren. Deze posities kunnen dan ook weer met verschillende weerstanden en technieken uitgevoerd worden, zodat er extensieve en intensieve duur of snelheidstraining mogelijk is. Eventueel is ook het bovenlichaam te trainen d.m.v. dumbells, tubings en dynabands.

Muziek
Muziek is tijdens deze lessen ook zeer belangrijk, omdat het de deelnemers opzweept in beleving en het leveren van inspanning net dat “ietsje meer” geeft. Muziek is persoonlijk. Daarom wordt tijdens de lessen uit verschillende stijlen gekozen om iedereen aan zijn trekken te laten komen.

Kortom: door het afwisselende en motiverende programma is Spinning echt aan te bevelen als u je jouw conditie doelmatig wilt trainen en de gewrichten wilt ontzien.