MOOIE VERHALEN

– 27-03-2023 –

Aan tafel met Andre Klok

‘Het begeleiden en inleven in de klant dat is geweldig, dat was 40 jaar geleden al zo.’

Andre Klok is zo’n 30 jaar geleden begonnen aan ons eerste dijkpandje op de Oostdijk. Daar viel zijn oog al op de begeleiding die Warren’s Sportinstituut in die tijd te bieden had. Naar eigen zeggen volgde er in de jaren daarna een tijd waarin hij ‘er flink aan was’. Een operatie aan zijn voet, waarbij hij verdoofd werd als obesitas patiënt bleek een intrinsieke trigger om het roer om te gooien. ‘Ik heb eigenlijk een lange tijd niet genoeg bewogen, ik wist van mijzelf dat ik er goed aan was.’ Voordat Andre met deze goede voornemens kon starten vond er op 3 mei 2021 een heftig bedrijfsongeval plaats.

Met een heftruck is Andre voorover geduwd, waarbij zijn voet een meter lang vast heeft gezeten. Een operatie waarin een ingewikkelde metalen constructie werd gebouwd in zijn voet volgde.

Toen de arts vertelde dat Andre zwaar invalide door het leven zou gaan deed dat Andre en zijn vrouw beseffen dat hun leven op zijn kop stond. Op dat moment besloot hij dan ook voor zichzelf dat wanneer hij ook maar weer iets zou kunnen de knop écht om zou gaan.

In de 1e fase na de operatie kwam Andre terecht in een rolstoel, zijn voet mocht niet belast worden. Er stond hem een lang revalidatie traject te wachten. De actieve havenwerker die hij altijd was geweest was een hoop vrijheid kwijt en dus was het tijd voor actie om te zorgen dat hij zich zo goed als mogelijk terug zou gaan knokken. In de aanloop naar het te starten revalidatie traject heeft Andre besloten bij twee sportscholen te gaan kijken.

‘De keuze was niet moeilijk. Ik vond dat ik begeleiding nodig had’.
Toen ik 25 was heb ik hier ook getraind, dus ik wist hoe de begeleiding hier is. Ik werd opgewacht door Bertil, ik heb mijn scootmobiel buiten laten staan en ben met mijn stokken naar binnen gekomen. Ik ben op het BioCircuit terecht gekomen en heb de knop om gezet, daar ben ik onwijs mee geholpen. Doordat ik ging bewegen werden mijn spieren beter, ik raakte kilo’s kwijt, ging mijzelf beter voelen en ben ik een stuk positiever geworden. Tuurlijk zijn er soms baal momenten, als ik moeite heb tijdens de dagelijkse bezigheden zoals lopen naar de auto op weg naar een vroege dienst bijvoorbeeld.

Het is nu zoeken naar een juiste modus, ik kon op mijn manier op de loopband hardlopen. Nu ben ik zoekende omdat ik in de tussentijd ook zooltjes aangemeten heb gekregen waardoor ik weer andere kleine pijntjes heb, dat zijn dingen waardoor ik dan even een dipje heb.

Andre geeft aan dat hij af en toe zelfs een beetje afgeremd moet worden, soms was hij er zes keer per week, Bertil wees hem dan op het feit dat herstellen ook belangrijk is.

Buiten dat is Andre niet alleen meer gaan bewegen, maar heeft hij ook een andere manier van leven gevonden qua voeding. Daarin krijg ik uitmuntende begeleiding van Jens en Bertil.

Voor mij werkt het onwijs motiverend om doelen te stellen en te behalen.
Op een gegeven moment ging ik toe leven naar de drie wekelijkse meting, ik zag dan precies welke doelen ik wel of niet behaald had en meestal motiveerde dat mij heel erg. Dan paste we ook direct mijn schema aan, ik vond dat een extra drive om naar toe te werken. Ik kon de successen dan ook weer thuis delen waar ik een heel positief gevoel aan overhield.

Aan de Oostdijk waren er al mensen met een beperking, die kwamen om te revalideren, dat is hier nu niet anders. Dat is de kracht van deze sportschool. Het is te hopen dat niemand een ongeluk krijgt, maar er zijn genoeg mensen die een ongeluk krijgen en die zullen toch moeten revalideren. In mijn ogen is er hier op het eiland maar een plek waar je kan revalideren en dat is bij Warren’s Sportinstituut.

Het BioCircuit is een geweldige uitvinding, zeker voor de tobbers zoals ik. Het is een veilige en gecontroleerde manier waarin je niet veel fout kan doen. Dat je daarnaast nog andere dingen doet is natuurlijk altijd goed.

‘Je bent zwaar invalide het komt nooit meer goed’, daar is een heel stuk vanaf. Ik kan nu zelfs weer voor 100% mijn werk uitvoeren.

Andre’s vrouw voegt toe: ‘Dit is eigenlijk zijn redding geweest.’
Andre en zijn vrouw gaan de komende periode genieten in het zonnetje, nog even een kleurtje opdoen voordat hun dochter in het huwelijksbootje stapt. Wat zijn wij blij en trots dat we Andre dagelijks kunnen ondersteunen en begeleiden tijdens zijn revalidatieproces!