MOOIE VERHALEN

– 15-04-2023 –

Aan tafel met Henny & Tineke Wijnstekers

Een sportief stel, wat meerdere keren per week te vinden is in de club. Henny, diabetespatiënt waar hij grote pakketten medicatie voor weg heeft geslikt, zit hier nu 19 kilo lichter én zonder medicatie aan tafel naast zijn vrouw Tineke, 17 kilo lichter dan anderhalf jaar geleden.

Trots en blij vertellen ze over de verandering die ze zelf hebben weten door te voeren in hun leven. Tineke verteld dat tijdens de kerstdagen in december 2021 zich een confronterend moment voor deed. Na een stukje te hebben gewandeld werd ze aangesproken op haar kortademigheid door haar dochter. Ja, ze had gelijk. Er moest echt iets gaan gebeuren, en zo geschiedde.

Henny en Tineke kwamen al langere tijd twee keer per week spinnen, uiteindelijk kwam daar ook het BioCircuit bij. De combinatie van kracht- en cardio apparatuur spreekt dus ook de conditie aan en daardoor was het volbrengen van de cross trainer een hele opgave. Daar moest verandering in gaan komen.

Onder leiding van Bertil hebben Henny en Tineke hun voedingspatroon omgegooid. Henny stond vaak onder controle bij de diëtist vanwege zijn suikerziekte. Bertil analyseerde de eetgewoonten van Henny en Tineke en gaf aan dat er te weinig werd gegeten en gedronken. Henny verteld dat hij erg moest wennen aan het idee dat hij afviel terwijl hij meer at, maar zijn lichaam had dat nodig. Erg belangrijk in dit proces was het inzicht krijgen in wat welke suikers doen, hoe belangrijk vetten op welk moment zijn en welke producten juist wel of niet voedingsstoffen bevatten.

Iemand moet er zelf voor open staan om hier anders naar te leren kijken, maar uitspraken als: ‘Ik heb daar geen zin in want wil lekker eten.’ Zijn volgens Henny en Tineke onzin. Zij eten heerlijk en hebben veel nieuwe recepten ontdekt.

Ook gaan we nog steeds uiteten met de kinderen en kleinkinderen en blijft ons gewicht nu gewoon stabiel. De dag daarna pakken we ons ritme weer op en is er niets aan de hand.

Buiten dat het gewicht en de gezondheid erg belangrijk is moeten we het volgende aspect niet uitsluiten, hoe mooi is het dat…

De kleinkinderen vragen of opa en oma meelopen met de avondvierdaagse, tijdens de vakantie baantjes willen zwemmen nu toch een stuk leuker is maar ook zeker toegankelijker is met 15 à 20 kilo minder, neem die maar eens extra op je rug mee…

Geweldig om te horen is ook dat Henny nu op controle komt voor de diabetes metingen en hoort dat hij geen medicatie meer nodig heeft. Beide kunnen met gemak met hun kleinkinderen mee spelen en voelen zich vooral een stuk energieker. Dat mogen we toch denk ik in hoofdletters kwaliteit van leven VERBETEREN noemen. Oude foto’s terugkijken zorgen niet voor een verlangen naar de ‘jonge/strakke ik’, maar je kan trots zijn op hoe je er nu uit ziet maar vooral door hoe je je nu voelt.

Tineke verteld dat tijdens de metingen bij Warren’s Sportinstituut gedurende de afgelopen tijd belangrijke waardes verschoven zijn naar een gezond gemiddelde, ‘dan bel ik na afloop altijd gelijk mijn dochter dat alles weer helemaal prima was!’

Het BioCircuit is naast de spinlessen wel een hele fijne manier om ritme te behouden en aan onze beweging te komen. We spinnen dus twee keer per week en wandelen daarnaast nog vaak samen. Maar het BioCircuit is ideaal om even tussendoor extra mee te pakken, je bent totaal met reistijd erbij echt maar een uurtje kwijt.

Af en toe vond ik het lastig om een balans te zoeken tussen de adviezen van Bertil en de adviezen die ik kreeg van de diëtiste waar ik geregeld kwam voor mijn suikerziekte, verteld Henny. Ik zat al jaren aan de medicatie voor mijn diabetes. Toch heb ik Bertil zijn advies opgevolgd en mede daardoor zijn al mijn waardes nu zo goed dat ik geen medicatie meer nodig heb! We eten nu vooral natuurlijke producten, dat maakt veel verschil.

Mooi om deel uit te kunnen maken van de kwaliteitsverbetering van het leven van onze leden, daar doen we het voor. Ga zo door Henny en Tineke, we zijn trots op jullie.

Shaquille Warren